top of page

Sakau Rainforest Lodge, SakauEfter tre nätter i storstaden Kuala Lumpur var det dags att se en annan del av Malaysia, Borneo. Borneo är en ö som delas av länderna Malaysia, Indonesien och Brunei. Vi skulle besöka den Malaysiska delen, Malackahalvön. Borneo är mycket stort och hit åker man inte för leta efter perfekta hotel utan snarare att uppleva orörd natur med djungel, höga berg och bra dykning som några exempel. Vi valde det första, dvs att åka in i djungeln för att leta efter världens gulligaste djur, orangutangen, som bara finns i det vilda på just denna ö.

Vi landade i Sandakan och därefter väntade en två timmars bilfärd ut i djungeln med en minibuss. Ganska fort upptäckte vi vad begreppet regnskog innebär. Himlen öppnade sig och bussen fick krypa fram eftersom vindrutetorkarna inte hann få undan allt vatten. Väl framme i Sakau, vid Kinabatang-floden väntade en kortare båttur till vår resort. Blöta och trötta anlände vi till, Sakau Rainforest Lodge. Det skall väl tilläggas att var vår klädsel och packning var mer anpassat för stadsliv eller en strand, än en båttur i ösregn.


En brygga och restaurang på pålar mötte oss och sedan ledde olika trägångar fram till lobby, baren och två hotellängor. Alla lodger i Borneo är ganska primitiva, men rena och anpassade för en naturupplevelse. Den här är dock den som har fått bäst kritik Tripadvisor varför vi valde just denna.


Rummen är enkla men funktionella med allt man behöver. Dock ingen AC utan en takfläkt och ingen tv. Ett litet problem var att det var mycket lyhört och har man barn med ”myror i rumpan” som suttit still en hel dag är det inte helt lätt att få dem tysta. Alla hotellets gäster lägger sig kl 21 för att kunna möte solens uppgång ute i djungeln. Early bird!


Efter en enklare middagsbuffé (som tyvärr anpassas till turisterna för mycket = ganska smaklöst) var det dags för en natt-tur på floden. Spänningen var stor när familjen hoppade ner i den lilla gröna båten. Vi hade en mycket kunnig guide och en ”kapten” med oss och de hade full koll på vad de skulle leta efter den kvällen. Efter 10 minuter på floden tvärstannade båten och svängde snabbt in mot land. När motorn tystande hördes knakande och träden svajade i skenet av guidens ficklampa. En flock med pygméelefanter stod och betade vid strandkanten. Dessa, väldigt söta elefanter, finns bara på Borne och blir max 2,5 meter höga. Vi hade tur som fick se dem då de är ganska skygga. Resten av turen letade vi krokodiler och sovande fåglar med helt ok resultat. Väl hemma igen tog vi en ryggmassage på lodgens lilla SPA och sedan var det läggdags.


Lodgen är, som jag nämnde, den mest uppskattade utefter Kinabatang-floden. Det beror nog mest på att standarden är lite högre på rummen samt att det finns en liten pool och ”SPA” (ett rum med två britsar) och att reception och lobby har lite mer ”känsla” än andra.


I och med att det går en bilväg till byn Sakau, samt att själva byn har 1000 invånare är det lite mer trafik på den här delen av floden, både av turistbåtar och av byborna. Det kan vara en nackdel om man vill få den rätta djungelkänslan.


Lodgen har ett starkt EKO-enagemang (som de flesta i området) och var mycket stolta över att BBCs kända naturfotograf Sir David Attenborough hade varit på besök för fyra år sedan.Plus

+ Bra standard för att var på Borneo + Rent och fräscht + Kunnig och trevlig guide + Bra massageterapeut med starka nypor


Minus – Mycket lyhört i hotellängan – Lodgen ligger i ett område med ett flertal lodger = lite mer trafik på floden – Maten var väl inget man skriver hem om, inte heller frukosten.

Prisnivå: €€


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page