top of page

Abai Jungle Lodge, SandakanEfter att ha prickat av pygméelefant, krokodil, näsapa och diverse fåglar på vår lista vid Sukau Rainforest Lodge, fortsatte vår resa med flodbåt ned till Abai Jungle Lodge. Nu var det dags att leta efter orangutanger. Efter en och en halv timme var vi framme och Elinas (12 år) spontana kommentar var: – Den här ser ju lika dan ut som den förra lodgen (Sukau). Det stämmer väldigt bra.

En brygga och en restaurang vid vattnet samt gångar in i djungeln där rummen ligger. Skillnaden är att den här verkligen ligger inne i djungeln och att man bor i hus/bungalows och inte en länga med hotellrum.


Standarden var lite lägre, men de renoverade de flesta husen när vi var där. Jul/nyår är nämligen lågsäsong i Borneo, den stor turistsäsongen är under sommaren. Det är mest vi frusna skandinaver som kommer på vintern. Vi märkte inte av arbetet nämnvärt då vårt rum låg lite vid sidan av de rum som renoverades.


Rummen på Abai Jungle Logde är stora med enkel standard och helt ok för att var ”mitt i ingenstans”. Stilen passar bra för syftet. Badrummen kanske skulle behöva uppdateras lite, men det är rent och insektsfritt. Hela rummet är fritt från mygg och annat elände konstigt nog. Det finns finmaskiga myggnät vid alla fönster och huset är bra tätat.


Efter att vi hade packat upp våra Samsoniteväskor (perfekta för djungeläventyr) så väntade vi in vår första lunch. Ganska snabbt förstod vi vad det innebär att bo mitt i djungel. En en och en halv meter lång ödla tittade fram under vårt hus. Den var enligt utsago snäll och helt ofarlig om man inte retade den.


Efter lunch var det dags för första turen på floden. Vi frågade om det var vanligt att se apor, svaret var att vi kan se apor tills vi tröttnar. Efter en halvtimme förstod vi vad han menade. Det satt en familj med apor i vartannat träd. Vi lärde oss också ganska snabbt vad ”lukta apa” innebär. Deras odör låg som en dimma över floden.


På eftermiddagen var det vila igen och då kom Wilmer (10 år) springande och frågade om brandlarmet hade gått, men det var det grodorna och syrsornas alarmliknande och extrem höga läten som han uppfattade som en siren.


Efter en nattlig djungelpromenad somnade vi gott i vårt hus. Näst dag var det nämligen samling kl 06:30 för att möte morgonen på floden. Mycket vackert och stämningsfullt.


Frukosten intogs därefter mitt i djungeln och vi blev ganska snart varse om att vi inte var ensamma. Ett vildsvin tog snabbt allt som vi tappade på marken och från luften svingade sig apor ned och snodde våra mackor.


Dagen avslutades med en enda målsättning, att hitta en orangutang! Efter ca 45 minuters färd skrek guiden till och kaptenen gjorde halt på båten. Högt uppe i ett träd satt den. En ensam orangutang som klättrade omkring, svingade sig och åt blad. Ett helt fantastiskt djur. Så cool.


Nu var uppdraget slutfört och efter tre dygn vid floden i djungeln åkte vi vidare ut mot kusten mot nya mål…Plus

+ Mycket bra och engagerad guide + Helt ok boende i hus/bungalow + Inga andra lodger i närheten vilken innebär att man är i princip själv på floden + Lodgen ligger verkligen i djungel med gångar direkt ut i den djupa skogen


Minus

– Inte något mer att göra än att sova, äta och titta på djur (inget spa, pool eller liknade) – Trött service – Lite smaklös turistanpassad


Prisnivå: €€0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentarai


bottom of page